riskbank Bitcoin är en virtuell valuta som används för betalningar mellan privatpersoner via internet samt i vissa webbutiker som accepterar valutan. Valutan saknar en enskild utgivare och skapas i stället direkt av användaren genom en speciell algoritm och den datorkraft användaren bidrar med till nätverket. Utgivningen styrs med andra ord av ett regelverk.

Bitcoins design tilllåter anonymt ägande och överförande av värden inom nätverket av användare som har Bitcoin-adresser. Varje användares bitcoins sparas i en speciell fil tillsammans med ett godtyckligt antal bitcoin-adresser. Plånboksfilen kan sparas på användarens dator eller hos en tredje part som erbjuder en sådan tjänst. Intrycket från intervjuer med olika betalningsaktörer är att detta är en mycket liten betalningsform i Sverige i dag.

Källa: https://www.riksbank.se/Documents/Rapporter/Riksbanksstudie/2013/rap_riksbanksstudie_Den_svenska_massbetalningsmarknaden_130605_sve.pdf

Riksbanken har noterat utvecklingen för kryptovalutor i världen, men bedömer att det inte rör sig om något hot mot vare sig finansiell stabilitet eller betalningssystemet i Sverige.

Riskerna finns på individnivå, enligt Björn Segendorf, rådgivare på Riksbankens avdelning för finansiell stabilitet, då innehav av Bitcoin innebär en stor växelkursrisk.

— Men det går inte att översätta till en systemrisk.