320930_1280 Ända sedan valutan bitcoin lanserades har det varit okänt vem som faktiskt uppfann valutan och den enda ledtråden som funnits är att det är någon eller några som kallar sig för “Satoshi Nakamoto” som tagit fram den.

Att Satoshi Nakamoto varit en pseudonym för någon har ingen bestridit men exakt vem eller vilka som gömt sig där bakom har fram tills nu varit okänt. Nu har dock forskaren Skye Grey postat ett långt inlägg på sin blogg där han skriver att han misstänker att Nick Szabo, professor i ekonomi på amerikanska George Washington University, kan ha skapat valutan.

Grey motiverar bland annat sina misstankar om detta efter att ha analyserat texten som definierar bitcoin och kommit fram till att denna liknar saker Grey tidigare har skrivit, Szabo ska ha letat efter partner till en “bit gold”, en valuta med liknande upplägg som bitcoin, kort före bitcoin lanserades, efter lanseringen av bitcoin har det blivit knäpptyst om “bit gold”, det saknas referenser till Szabos arbete i bitcoin-definitionen medan andra rapporter av mindre betydelse nämns, Szabo, som bevisligen arbetat med bitcoin-liknande saker tidigare, har aldrig officiellt kommenterat bitcoin-valutan samt att han ska ändrat datum på sina artiklar om “bit gold” så att dessa ser ut att kommit efter bitcoins lansering.

Skye Grey säger att han givetvis inte är säker på att det är Nick Szabo som är “Satoshi Nakamoto” men att han för tillfället är huvudkandidaten. Enligt Grey så har “Satoshi Nakamoto” för tillfället runt en miljon bitcoins. Dessa var efter gårdagens kursfall i bitcoin värda runt 700 miljoner dollar.

tack @gitta
via TechCrunchlikeinamirror.wordpress.com +
Källa: Feber.se