Kanye West tycker inte om den senaste virtuella valutan som inspirerats av hans person. Läs Nanoks artikel nedan:

Rapstjärnan är inte så glad att en ny digital valuta vill rida på Kanye-vågen. Montage/skärmdump.

Rapstjärnan är inte så glad att en ny digital valuta vill rida på Kanye-vågen. Foto: Montage/skärmdump.

– Han vill bara stjäla idén, säger upphovsmannen bakom Coinyewest – som halvt på skämt, halvt på allvar försöker lansera en ny digital valuta baserad på Bitcoin-protokollet – och döpt efter rapstjärnan.

Anonyma personer lanserade under natten till idag en ny digital valuta vid namn “Coinywest“. Loggan för valutan är en slags fiskversion av en tecknad Kanye West – något som rapstjärnans advokater inte alls uppskattat.

Följer man chattarna och kommunikationen mellan de som uppges ha grundat valutan kan man utläsa att advokaterna skickat ett så kallat “cease-and-desist”-brev till Coinywests e-postadress. Där står att upphovsmännen omgående ska stänga ner sin webbsida och sin tjänst och överlämna domänen Coinywest.com till rapstjärnans bolag.

Man hänvisar till upphovsrättsbrott (att använda ordet “West” i varumärket) och Kanye Wests rätt att handa sin egen publicitet.

– West vill krossa oss och ta vår idé, skriver en av grundarna till Ars Technica. Men vi har bestämt oss för att stå emot systemet och slåss för folket. LOL.

Streisand-effekten i aktion
Ett av problemen för advokaterna i det här fallet är att systemet är decentraliserat och därmed ytterst svårt att stoppa (ingen har ännu lyckats stoppa Bitcoin-nätverket). Och den enda uppgift advokaterna har tillgång till är epostadressen [email protected].

I brevet till sajten hotar man också med att skaffa en “restraining order” (ung. “besöksförbud”) mot “Coinywest”. Vem är det advokaterna åsyftar? Förvirringen har redan orsakat mycket glädje på internetforumen, men också hetsat upphovsmännen att lansera valutan tidigare än tänkt.

Mjukvaran som vem-som-helst kan ladda ner och använda för att skapa, skicka och ta emot Coinywest lanserades under natten till onsdagen. Advokaterna ifråga har uppenbarligen struntat i, eller känner inte till,Streisandeffekten (vilken säger att försök att ta bort information oftast gör den mer känd – vilket den här artikeln är ett bevis för).

– Anarko-kapitalismen kommer, den kan inte stoppas, skriver Coinyewest-representanten. Vare sig den har en symbol som liknar en dollar, en hund eller en tecknad variant av en rappare.

Advokaterna får fullt upp framöver
Men Coinywest är långt ifrån den enda nya, ironiska, helt digitala och decentraliserade valutan. Dogecoin lanserades med buller och bång från ett av internetforumen i början av december (2013). Valutan har som symbol en hund på ett mynt – också det ett skämt, taget från ett meme. Totalt sett är alla enheter i Dogecoin i dagsläget “värda” drygt 5 miljoner dollar (varje enskilt dogecoin handlas för mindre än ören stycket).

Den som inte gillar ironin kring Kanye, kan istället vänta på Norris Coinsom ska lanseras den 14:e januari (gissa vem den valutan ironiserar över?). Poängen med “lanseringsdatum” för nya valutor är att alla som vill ska kunna vara med samtidigt i början och “gräva” fram de första nya mynten i valutan. Att upphovsmakarna väljer kända figurer, särskilt Chuck Norris som varit en grund till internetskämt i åratal, har sina naturliga förklaringar – man försöker skapa viralitet. Det ligger en hel del marknadsföringsarbete bakom både Dogecoin, Coinywest och Norris Coin. Men det finns också många “seriösa” varianter av Bitcoin-protokollet, som Feathercoin, Mastercoin och Peercoin.

Hundratals nya kryptovalutor i omlopp
Coinyewest är alltså bara en av hundratals nya valutor som baseras på samma kod som den ursprungliga kryptovalutan Bitcoin. Det är numera enkelt att skapa en Bitcoin-klon. På den här webbsidan kan man starta en ny på några minuter (om man betalar med bitcoin). Några av dem, som Litecoin, har lyckats nå en reell värdering totalt sett med drygt 606 miljoner dollar i “marknadsvärde”, men de flesta av de nya digitala valutorna handlas för en spottstyver. Ingen av dem kan egentligen jämföras med Bitcoin, där de större investeringarna görs.

Många anser att de nya valutorna bara är olika sätt att försöka lura av folk “riktiga” pengar – och andra argumenterar för att det är poänglöst med alternativa valutor som inte medför något egentligt nytt jämfört med Bitcoin. De flesta av de nya valutorna har någon liten egenhet som skiljer dem från Bitcoin, men inget hindrar huvudutvecklarna av Bitcoin att föreslå att införliva egenskaper från andra valutor (och det är inte särskilt tekniskt komplicerat, då alla valutor hittills bygger på Bitcoin). För att nya versioner av Bitcoin ska slå igenom krävs att tillräckligt många i nätverket införlivar uppdateringarna – det fungerar alltså som ett slags demokratisk omröstning emellan Bitcoin-aktörer.

Bakslag gör mynt mindre värda
Just Coinywest har redan drabbats av bakslag, då det avslöjats att över 100 miljoner mynt “förproducerats”, något som gör de mynt som skapas av användarna mindre värda redan från start.

Pengar är visserligen yttrandefrihet, enligt amerikansk lagstiftning, men nu frågar sig kommentarerna om pengar också kan vara satir? Men inget talar idag för att de större Bitcoin-handlarna suktar efter en rapstjärna som logo.

FAKTA: BITCOIN

  • En bitcoin, flera bitcoin. Ordet uttalas likadant i singular som plural. Första bokstaven ska vara gemen (liksom i “internet” eller “krona”). Vill man däremot referera till det underliggande protokollet (själva systemet) är det mer lämpligt att använda en versal bokstav i början. “Bitcoin” är alltså ett egennamn som refererar till själva tekniken, “bitcoin” referar till en enskild enhet av valutan.
  • XBT börjar allt mer betraktas som förkortningen för en bitcoins växlingskurs gentemot dollarn, men det talas också om att XBT kan komma att referera till en millibitcoin, alltså 0.001 bitcoin. Den enheten kan också uttalas millibit och motsvarar i dagsläget (den 25 november 2013) ungefär fem kronor. En “hel” bitcoin motsvarade samtidigt cirka 5.000 kronor.
  • Bitcoin betraktas av Finansinspektionen som ett “betalningsmedel”, inte en valuta, men det spelar mindre roll för användarna som kan betrakta fenomenet som ett finansiellt instrument, som en internationell transaktionsmetod, en handelsvara eller en valuta, exempelvis. Många fler användningsområden för bitcoin finns dock (som aktiebok, villkorat testamente, omröstningar och mycket annat).
  • En bitcoin är delbar ner till åtta decimaler (en hundramiljondels av en bitcoin), så man skulle kunna köpa en limpa bröd för 0.003 bitcoin (3 millibit, cirka 15 kronor i dagsläget). Därför spelar det mindre roll hur mycket varje “hel” bitcoin är värd när de används för att köpa eller sälja varor.
  • Även dessa mindre enheter har egennamn, som en mikrobitcoin, eller en millibitcoin. Den just nu minsta enheten, 0.00000001 bitcoin, kallas en “Satoshi”, efter upphovsmannen/männen bakom systemet.
  • Det är inte känt vem eller vilka som döljer sig bakom pseudonymen Satoshi Nakamoto, den förmodade upphovsmannen/-männen/-kvinnorna bakom idén till systemet, men många har jagat hen. Här är en översikt av vissa av teorierna kring vem det skulle kunna vara.
  • Det finns hundratals “kopior”, eller kloner/varianter på Bitcoin, här finns en översikt av några av de största av dem, baserat på “marknadsvärde”.

  Källa: svt.se https://www.svt.se/nyheter/varlden/kanye-west-hotar-stamma-ny-digital-valuta