Mats Henricson, ordförande  för den nybildade BitcoinföreningenMats Henricson, ordförandeför den nybildade Bitcoinföreningen
Hallå där Mats Henricson, ordförande i den nybildade bitcoin-föreningen.

Varför har ni bildat den här föreningen?

– Vi vill gärna vara en officiell röst för bitcoinanvändningen i Sverige, en instans där folk kan få svar på sina frågor om bitcoin. Vi har väldigt mycket duktigt folk inom föreningen och vi vill gärna hjälpa folk att förstå vad bitcoin är. Det skrivs många oinformerade artiklar om bitcoin som vi i våra kretsar ofta suckar över.

Är ni en förening för bitcoin-användare eller en branschförening för de bitcoinväxlingsföretag som finns på marknaden?

– Vi har ingen målgrupp på det viset. Vi vänder oss till alla som tycker det är spännande med bitcoin. Vårt främsta syfte är att främja användandet av bitcoin i Sverige.Hur riskabelt är det för en ny användare att börja köpa bitcoin?

– Jag har följt bitcoin-utvecklingen i tre år. Under den tiden har det varit ett antal bitcoin-företag som kraschat eller där bitcoins försvunnit. Då har det oftast handlat om hackerangrepp. Det är ju väldigt lukrativt att hacka bitcoin-sajter idag. Har du 100 bitcoin som ligger och skvalpar i systemet så representerar det ju ett värde runt 600 000 kronor idag, så incitamentet är väldigt stort att bryta sig in i datorn.

– Jag brukar säga att bitcoin är pengar utan bilbälte och krockkudde, slarvar du så kan du bli av med dem.Hur ska man som ovan användare veta att man anlitar en seriös bitcoin-växlingstjänst?

– Ett sätt är ju att antingen kontakta oss i föreningen eller någon annan som hållit på med bitcoin under lång tid. De växlingstjänster som vi i föreningen rekommenderar är de som vi själva använder. Många av oss använder Bitstamp, som är störst i Europa. Den fungerar bra.

– När det gäller de svenska växlingssajterna så känner jag personligen de som driver Safello och BTCX. Så själv litar jag på dem. Jag skulle bli mycket förvånad om de skulle ta alla bitcoins och springa iväg med dem.En dansk växlingssajt som växlar in svenska kronor till bitcoin uppger att man kan skicka in kontanter i kuvert till dem. Låter det seriöst i dina öron?

– Nej, det låter inte seriöst. Det är absolut inte att rekommendera.Vad tror du själv om kursutecklingen för bitcoin framöver?

– Jag är jätteoptimistisk. Men det är ju både roligt och tråkigt att kursen är så volatil. Så fort det kommer minsta rykte om bitcoinanvändningen i Kina eller Indien så sticker kursen i alla möjliga riktningar.

Källa: “Bitcoin är pengar utan bilbälte och krockkudde” – Computer Sweden.