Europeiska bankmyndigheten varnar konsumenter vid handel med virtuella valutor, då gäller bland annat följande:

Vare sig växlingskontoren eller de virtuella valutorna omfattas av någon specifik reglering eller europeisk lagstiftning, så om ett kontor går i konkurs eller hackas utifrån kan du bli av med alla dina ”pengar”.

Din digitala plånbok (dator eller mobil) kan hackas eller du kan tappa bort ditt lösenord – även då försvinner dina ”pengar”.

Om du betalar med virtuell valuta gäller inte heller några lagar för återköp så om någon dragit fel summa eller du vill returnera en vara kan du inte få någon summa tillbaka. Värdet på valutan kan ändra sig snabbt och till och med bli värdelös. Så investera inte i virtuell valuta om du inte är medveten om den osäkerhet (volatilitet) som det innebär.

Transaktioner i virtuell valuta är visserligen öppen, men mottagare eller avsändare av transaktionerna är inte det – vilket gör att dessa valutor kan utnyttjas för penningtvätt eller andra bedrägerier.

Att ha och investera i virtuell valuta kan leda till att du blir skatteskyldig och du bör vara medveten om detta innan du köper virtuell valuta.

Källa: https://www.eba.europa.eu/-/eba-warns-consumers-on-virtual-currencies

11-annex-6-eba_logo_colour