Nu bjuder DN för ovanlighetens skull på lite mer positiva nyheter från bitcoinvärlden. Man har hittat till Berlin där man kan köpa en helt vanlig tysk hamburgare för sina bitcoin. Vi hoppas att den positiva trenden fortsätter.

Ich bin ein Berliner! (=Jag är en syltmunk, för er som talar tyska riktigt bra :-))
Bitcoin har fått fäste i anrikt Berlinkvarter

Positiva bitcoinnyheter från Berlin

Joerg Platzer på hamburgerbaren Room 77 har fått flera i kvarteren runt Graefestrasse att börja med bitcoins.

Joerg Platzer är bitcoin-pionjären på Graefestrasse. På hans bar har man kunnat betala med den virtuella valutan i flera år och han har fått kolleger i kvarteret att haka på.

Det är ett slags paradox. I kvarteren runt Graefestrasse i Berlin är husen från förrförra seklet, gatorna är belagda med kullersten och kantade av gaslyktor.Ändå är det här som kryptovalutan bitcoin fått sitt fäste.– Det är banbrytande och modernt med bitcoins och det hör ihop med det här området, det bor så mycket unga människor här, säger Regina Huyer som driver en tehandel på Graefestrasse.

Hon är tilltalad av tanken på att kunna köpa sitt te från Japan och Kina med bitcoins, utan något valutakrångel och avgifter till banker. Men så långt har hon inte kommit än, hon har precis börjat.

– Instinktivt känner jag att det här är sensationellt. Framför allt gör man sig fri från bankerna. Man känner sig som en upprorisk pionjär, säger hon. Det är Joerg Platzer på hamburgerbaren Room 77 lite längre ned som fått henne och andra affärsidkare i området att börja med bitcoins. Han beskriver sig själv som före detta hackare och cyberpunkare. Just nu är han i färd med att skriva en bok om hur allt började.

– Tanken på en kryptovaluta har funnits länge. Men mig veterligen var vi på Room 77 först i världen med att ta betalt i bitcoins. Det fanns ett ställe i New York ungefär samtidigt, men det gick i konkurs, säger han.

Han räknar upp det han kallar de ”banala” skälen till varför bitcoins är bra: kunden har sina pengar i sin smarta mobil, affärsidkare betalar inga avgifter till kontokortsföretagen. Det är enkelt för bägge parter.

Men för Joerg Platzer är bitcoins mer än en valuta – det är en byggsten i ett alldeles nytt frihetligt samhälle.

Källa: https://www.dn.se/ekonomi/bitcoin-har-fatt-faste-i-anrikt-berlinkavrter/