Det är mycket trevligt när en sansad röst hörs om bitcoin bland alla kraxande olyckskorpar och mer eller (mycket) mindre informerade journalister.
Bloggaren och studenten Hanna Söderström förklara på SVT debatt att man inte ska låta sig skrämmas av domedagsprofetior.


Acceptera nätvalutor – skydda inte banker och företag
Publicerad 22 februari, 2014 – 08:00

VALUTOR Nätvalutor som Bitcoin har en inneboende revolutionerande potential och valutan används allt mer. Men risken är stor att okunniga politiker försöker reglera något de inte förstår, för att skydda etablerade företag.

Intresset för nätvalutor (även kryptovalutor eller virtuella valutor) har ökat kraftigt under de senaste året. Men är det bara ett hett ämne för tekniknördar, valutaspekulanter och de skuggigare delarna av samhället – eller har nätvalutor någon praktisk nytta för oss vanliga människor? Idén bakom nätvalutor som Bitcoin är att ta bort behovet av mellanhänder, som banker och kreditkort, samtidigt som integriteten i valutan bibehålls, genom ett decentraliserat kontrollsystem där varje användare är en del av infrastrukturen. Du kan handla med vem som helst i hela världen, med minimal fördröjning.

En återkommande kritik är att nätvalutor saknar ”inneboende värde”, som exempelvis guld, silver och andra värdemetaller har. Men det inneboende värdet i nätvalutan är just att den bara finns digitalt. Den transporteras gratis och verifieras automatiskt.

Det instrumentella värdet i alla valutor avgörs istället av huruvida de går att byta till något annat värdefullt. Om du inte kan byta ditt guld, din dollar, din bitcoin eller din kulsamling från mellanstadiet mot något användbart så är de i praktiken värdelösa. Oavsett hur stort emotionellt värde de eventuellt besitter för dig personligen.

Senaste året har vanliga företag börjat uppvisa intresse för nätvalutor och acceptera dem som legitim valuta. Trots att värdet fortfarande pendlar kraftigt bedömer många att valutan är tillräckligt användbar för att vilja ta emot den. Det är en marknad som växer snabbt.

Även om källkoden i t ex bitcoin omöjliggör inflation, så argumenterar kritikerna att om man skapar en oändlig mängd konkurrerande valutor, så blir det inflation i antalet alternativ. Du kan starta din alldeles egna nätvaluta, men liksom min otroligt imponerande samling glaskulor från mellanstadiet innebär inte friheten att skapa en valuta, att du nödvändigtvis också kan handla med dem. På mellanstadiet kunde jag byta mina glaskulor mot andra glaskulor, kanske till och med mot godis eller hockeykort. Idag är den möjligheten starkt begränsad.

Det fundamentala värdet i populära nätvalutor består inte enbart i idén om decentralisering – som i sig är revolutionerande – utan i att den faktiskt går att använda.

Kritiker menar att nätvalutor bara är ett sätt att tvätta pengar för den undre världen. Och visst, flera suspekta webbsajter insåg tidigt potentialen i kryptovalutor för att undgå insyn. Men en av dessa webbsajter – The Silk Road – stängdes faktiskt ner, och den ansvarige kunde gripas och ställas inför rätta. Polisen kan alltså kontrollera samhällets skuggsidor, även efter introduktionen av Bitcoin.

Det är en tidsfråga innan okunniga politiker försöker reglera något de inte begriper, påhejade av banker och kreditkortsföretag som ser sin marknad hotad och försöker skrämma oss med domedagsscenarion.

Precis som när skivbolagen lyckades övertyga politiker att delta i en destruktiv dödskamp mot fildelningen.

Kom ihåg detta när larmen om penningtvätt, dödsknark och välfärdsstatens undergång kommer. Nätvalutor besitter en för oss alla revolutionerande potential, men risken är att våra lagstiftare saboterar detta för att skydda etablerade företag. Jag anser att detta är en kamp som föråldrade företag i längden omöjligt kan vinna, bara fördröja på ett onödigt sätt.

Det riskerar att, inte minst, påverka utvecklingsländer negativt, som saknar både banker och kreditkort, men har tillgång till Internet via mobiltelefoner.

Här kan nätvalutor bli den gnista som ger upphov till en ekonomisk explosion.

Potentialen i att snabbt kunna flytta ett värde i digital form från ena änden av världen till den andra utan avgifter, kan svårligen överskattas.

Källa: https://debatt.svt.se/2014/02/22/acceptera-natvalutor-skydda-inte-banker-och-foretag/