Drömmen om den globala skatten

– Att betala skatt är häftigt!

Iallafall enligt Mona Sahlin och Anders Borg. De båda har fått kritik för detta uttalande, men jag är villig att hålla med – Skatt är riktigt häftigt!

Skatt är de resurser vi gemensamt samlar in för att förverkliga vår gemensamma vision. Problemet är bara att visionen från myndigheter och visioner från folket inte går hand i hand. Staten och kapitalet sitter i samma båt, och vi, skattebetalarna ror, och staten styr. Makten cirkulerar kring pengar hos både företag och staten där det finns ett starkt samarbete för en gemensam ökad vinst. Det här vet vi alla, det vi alla inte vet är att det finns ett sätt att ändra denna maktbalans. Det heter Bitcoin, och hur kan då Bitcoin förändra världen, fördela makt och skapa ett demokratiskt finanssystem?

I dagens oligopol av valutor gynnas den utgivande banken och i bästa fall får även staten vara med på ett hörn. Ju större oligopol desto mer skada tillför det folket. USDollarn som har varit världsvaluta i omkring 100 år missgynnar i princip hela världen genom att FED trycker upp stora mängder ny valuta årligen. Att vi skapade Euron i Europa skapade lite maktbalans men skadade i sin tur den lokala balansen i Europa. Lösningen är inte att skapa nya valuta oligopol utan att göra tvärt om, att skapa en ny världsvaluta som inte är kontrollerad av en centralbank eller myndighet, en valuta som stödjer ett decentraliserat demokratiskt system som vi gemensamt äger och styr över. Det är just vad Bitcoin är idag, ett system som ägs av dess användare, som finns i fler länder än någon annan valuta och kan användas av nästan hela jorden befolkning, nästan helt gratis.

När jag upptäckte Bitcoin av en slump för lite mer än 3 år sedan tappade jag andan. Av någon anledning förstod jag direkt att ett sådant system kommer förändra hela världen, det kommer utrota fattigdom som den ser ut idag, det kommer störta korrupta myndigheter och länder kommer få ökad svårighet att starta dyra krig. Det här är inte ett hot mot välfärdsstaten som en del media målat upp, det här är en möjlighet att göra något vi aldrig kunnat göra förut, skapa en ny världsvaluta och sätta upp gemensamma mål, skapa en världsregering som vi styr över på riktigt, vi kan ha en världs-skatt som används till det som alla världens människor drömmer om, det här är en skatt på riktig.

Jag pratar om en global och fullskalig demokratisering av pengar, dvs, makt. Det här är som att upptäcka tryckpressen på nytt, dagen då pennan blev mäktigare än svärdet. Nu närmar sig dagen då mobiltelefoner blir mäktigare än centralbanker. Den som äger en mobiltelefon kommer då äga sin ekonomi, en maktbalans världen inte haft på över tusen år.

Drömmen om den globala världsfreden, världsmedborgaren och den globala skatten är mycket närmare än vad många tror. Och framförallt mycket enklare.

united-nations-general-assembly-headquarters-building-new-york-city-one-world-government

2 reaktioner på ”Drömmen om den globala skatten

  1. Jag drömde om en ”världsregering som vi styr över på riktigt”, för 32 år sedan. Idag är jag övertygad att det är fel väg, det är decentralisering som är rätt väg. Splittra ner makten i så små bitar att missbruk inte blir så allvarligt.

    Gilla

  2. Jag håller till viss del med Mats Henricson. Decentralisering hellre än centralisering.

    1 Bitcoin decentraliserar först och främst iom att inga krav ställs på att Du måste ansluta sig till systemet.

    2 Ingen våldsmakt skulle vinna på att förespråka användandet av bitcoin och även om en stat/annan våldsmakt tvingade Dig till detta, så skulle det vara nästintill omöjligt för denna att påverka systemet.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s