180 grader på sex månader! Så kan det gå när bitcoin galopperar över världen. Från att ha avfärdat den fullständigt i februari i år berättar nu Klarnas vd att om detta nu är något som folk gillar så kanske man inte ska vara den som är den…

Dagens Industri skriver:
Klarnas vd öppnar för bitcoin
I februari sågade Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski den digitala valutan bitcoin. Nu har hans bolag byggt en egen lösning som kan göra det möjligt att betala med bitcoin på de flesta svenska e-handelssajter.

Den nybyggda lösningen är tänkt att fungera på alla sajter i landet som är anslutna till Klarnas betalsystem Checkout.

Checkout står för närvarande står för halva bolagets volym. Bland de de anslutna butikerna finns bokhandeln Adlibris, sportbutiken Sportamore och ett stort antal populära klädbutiker.

Enligt bolagets ledning är bitcoinlösningen rent tekniskt nära att kunna lanseras. Innan det kan ske måste Klarna dock försäkra sig om att metoden är förenlig med EU:s penningtvättsdirektiv och regler kring konsumentskydd.

Vi vill lansera det men vi kommer inte att göra det förrän vi har försäkrat oss om att vi kan erbjuda kunden den trygghet som vi kan med andra betalsätt. Nu väntar en intern dialog hos oss, där vi och våra jurister kommer undersöka hur metoden kan anpassas efter gällande lagar och regler, säger Klarnas kommunikationschef Erik Engellau-Nilsson.

Klarnas vd och medgrundare Sebastian Siemiatkowski har tidigare sågat bitcoins potential som betalmedel.

I en intervju med nyhetsbyrån Bloomberg i februari sa han att Klarna inte hade några planer på att börja hantera betalningar i bitcoin.

Som vi ser det är det en bubbla. Jag ser inga praktiska applikationer som är intressanta i stor skala, sa Sebastian Siemiatkowski då.

Nu har han ändrat sin syn på att erbjuda möjligheten att betala med bitcoin.

Jag är fortfarande skeptisk till valutans framtid men den här lösningen ska ses i ett annat ljus. Vi vill erbjuda alla populära betalsätt, oberoende om det är faktura, kort eller bitcoin. Allt för att hjälpa våra kunder att sälja mer på nätet, säger Sebastian Siemiatkowski.

Han säger att Klarna har byggt en it-plattform ska göra det det billigt och enkelt för bolaget testa alla möjliga nya betalsätt.

Om det hade kostat oss miljoner att testa bitcoin hade vi aldrig kunnat prioritera det. Men nu har vi skapat en teknisk flexibilitet som tillåter oss att experimentera till en rimlig kostnad, säger Sebastian Siemiatkowsi.

Tidigare i veckan meddelade den amerikanska e-handelsjätten Ebays dotterbolag Braintrees ledning att de har för avsikt att bygga en liknande lösning för betalningar med bitcoin.

Ebay äger även Paypal som är Klarnas största konkurrent när det svenska bolaget nu expanderar i USA.

Källa: https://www.di.se/artiklar/2014/9/11/klarnas-vd-oppnar-for-bitcoin/